Upute za varenje piva

 Setovi-za-početnike          |       Setovi za iskusne         |           Plastični-fermentori           |             INOX fermentori

Gozdawa Ekstrakti                  |             Finlandia Ekstrakti               |            UK Better Brew Ekstrakti           |

Pribor                    |               Sredstva za čišćenje i dezinfekciju             |              Flaširanje              |

 

KONTAKTIRAJTE NAS:

  1. +385 (X)XX XXX XXX

podrska@svijetpiva.hr

Facebook

 

UPOZORENJE: S obzirom na vrstu ekstrakta i kvasca, flaširano pivo pitko je već nakon 1-4 tjedna, ali se preporučuje da pivo u bocama stoji dulje vrijeme. Time pivo stekne još bolji okus. 

1. PRANJE

Prije uporabe potrebno je oprati i sterilizirati svu opremu pomoću otopine vode i metabisulfita (1 l vode + 2 manje žlice metabisulfita).

2. MIJEŠANJE

Ambalažu (vrećicu ili limenku) sa sladom potopimo u vrelu vodu za najmanje 15 minut da se smekša. Zatim taj sadržaj (slad) u posudi za fermentaciju pomiješamo s 1 kg šećera i 3 l tople vode te nekoliko minuta dobro miješamo. Zatim dodamo mlaku vodu do ukupne količine od 23 litre odnosno 20 – 21 litara, želimo li postignuti pivo punijeg okusa. Poslije toga dodamo još vrećicu s kvascem, no najprije provjerimo da temperatura vode ne prelazi 26°C, jer se može dogoditi da kvasac u slučaju veće temperature umre. Idealna temperatura za fermentaciju razlikuje se za svaku vrstu slada: za slad »CZECH PILSNER« iznosi 13 – 21° C, a za ostale 18 – 26° C. Posudu zatvorimo priloženim poklopcem te namjestimo vrenjaču koju napunimo vodom i metabisulfitom do razine, prikazane u videosnimci. Nakon približno 24 sata nakon umetanja kvasca, započinje fermentacija koje traje približno 5 – 10 dana ljeti, odnosno 5 -15 zimi, pod uvjetom da se spremnik nalazi u prostoru na temperaturi između 20 i 28°C. Fermentaciju moramo redovito provjeravati. Za različite vrste sladova fermentacija traje različito dugo, zato se prije flaširanja moramo uvjeriti da je fermentacija završena. Kada se fermentacija uspori, moramo izmjeriti gustoću piva. Pomoću slavine napunimo pivo u epruvetu te izmjerimo gustoću priloženim aerometrom. Ukoliko gustoća iznosi između 1,003 i 1,008, možemo započeti postupak flaširanja. Ako izmjerena gustoća nije u tim okvirima, moramo s flaširanjem pričekati još koji dan. Za posebne vrste piva može biti definirana i drugačija gustoća. Za detaljne informacije uvijek pročitajte upute i deklaraciju na pojedinačnoj ambalaži proizvoda.

3. STERILIZACIJA BOCA

U ispirač natočimo 1 litru vode u koju smo rastopili 2 čajne žličice metabisulfita. Bocu potisnemo na podlogu te je zatim dezinficiramo, isperemo tekućom vodom i ocijedimo.

4. FLAŠIRANJE

Važno je da fermentacijski spremnik ne tresemo. Svako pomicanje spremnika može u pivo unijeti talog koji se odvaja tijekom fermentacije Preporučujemo vam da pivo prije flaširanja prelijete iz fermentacijskog spremnika u drugi spremnik. Ako nemate dva fermentacijska spremnika, možete pivo preliti izravno u bocu. U tom slučaju možete upotrijebiti mjernu žlicu za odmjeravanje šećera, kojeg dodate u svaku bocu. Kako bi se osigurala jednaka kvaliteta piva tijekom cjelokupne šarže, preporučujemo vam da šećer miješate u drugom spremniku, budući da može već desetak grama razlike u dodanom šećeru blago promijeniti okus piva. Kako biste dobili gazirano pivo, morate u malo tople vode rastopiti 160 – 170 g šećera te ga zatim natočiti u pretočeno pivo i dobro promiješati. Navedene količine šećera ne smijemo prekoračiti jer mogu boce puknuti, a može se dogoditi i da pivo postane previše gazirano.

5. ZRENJE IN SKLADIŠTENJE

Pivo nakon flaširanja držimo 15 dana na temperaturi između 20 – 30° C, a time pokrenemo fermentaciju u boci. Nakon približno 20 dana pivo je spremno za konzumaciju, a s nekoliko više strpljenja (još dodatnih mjesec ili dva dana) okus je još puno bolji.

VIDEO:

 

PDF Upute za pripremu piva sa slikama