Često postavljena pitanja
 1. Mogu li napraviti pivo koje će biti slično Ožujskom?
  Naravno. Koristiti možete jednog od ekstrakata kao što su Continental Lager, Lager, Premium Lager ekstrakt. Pomoću tih ekstrakata možete se približiti okusu.
 2. Kako brzo započne prva fermentacija i koliko dugo traje?
  Ukoliko prva fermentacija započne u roku od 48 sati, potrebno je dodati novi kvasac. Fermentacija traje od 4-14 dana, ovisno o temperaturi. Flaširanjem možemo započeti odmah kada gustoća postane prava (to možemo izmjeriti densimetrom). Svaki ekstrakt ima vlastitu konačnu gustoću koju možete provjeriti na uputama za uporabu na ekstraktu.
 3. Sadrži li SET sve što mi treba za izradu piva?U kompletu (SETU) primate sav pribor za izradu piva. Treba vam jedino još ekstrakt (s priloženim kvascem), šećer, voda i boce. Postoje i drugi sastojci za izradu piva, no za početak preporučujemo vam korištenje ekstrakta.
 4. Kada je flaširano pivo tek pitko?
  To ovisi o kvaliteti ekstrakta. Pivo može biti pitko već nakon 1, 2 ili 4 tjedna. Pivo ispadne bolje ukoliko dulje vremena ostane u boci. Možemo vam i savjetovati.
 5. Koliko iznosi rok trajanja domaćeg piva?
  Ako boce dobro steriliziramo, može pivo u boci stajati i do 2 godine.
 6. Mogu li pivo pohraniti u bačvama za pivo koje imate u vašoj web-trgovini?
  U našim bačvama pohranjivanje piva nije moguće jer nisu prikladne za drugu fermentaciju. Tlak koji se stvori tijekom druge fermentacije je prevelik da bi ga posuda podnijela, zato može doći do oštećenja. Bačve su prikladne za prvu fermentaciju ili točenje piva na tulumima.

10 stvari koje vrijedi znati prije početka varenja piva

Varenje piva kod kuće je dandanas u porastu. Omogućuje pripremu kvalitetnog i okusnog piva na kreativan način. Osim toga, predstavlja i odličan hobi za one koji nemaju puno slobodnog vremena, a istodobno omogućuje puno prilagođavanja. Ukoliko želite probati nešto novo i drugačije od komercijalnih marki piva, vrijeme je da pokušate nove mogućnosti te istražite svijet varenja piva. Prije negoli počnete, upoznajte se s nekoliko osnovnih načela koje morate osvojiti za dobar rezultat.

 1. Usredotočite se na istraživanje i traženje informacija

Prije negoli započnete s izradom vlastitog piva, usredotočite se na istraživanje i traženje različitih informacija koje će vam pomoći tijekom varenja piva. Pročitajte koju knjigu, pretražite internet ili razgovarajte s nekim tko ima iskustvo na tom području. Varenje piva je umjetnost, ali samo u kombinaciji sa znanošću. Ako želite ostvariti svoje ideje i stvarati pivo prema vlastitom okusu, morat ćete najprije upoznati sastojke, opremu te proces izrade. Tim Svijetpiva vam pri tome može pomoći, a kontaktirati nas možete putem telefona, elektronske pošte ili facebooka. Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja…

 1. Pobrinite se za odličnu higijenu

Sanitacija te sterilizacija neka vam budu na prvom mjestu. Nastojite održavati odličnu higijenu i znajte da je pravila sanitacije potrebno uvažavati od samog početka – dakle tijekom pripreme opreme pa sve do zatezanja čepa na bocu. Sterilizacije pogotovo je važna tijekom hlađenja piva odnosno odmah nakon te faze, budući da kvasac tada još nije fermentiran, što znači da je mogućnost kontaminacije s bakterijom iznimno velika.

 1. Odaberite najkvalitetnije sastojke

Za odlične rezultate odaberite najkvalitetnije sastojke, jer će jedino tako konačan proizvod biti odličan. Na primjer, tekući kvasac bolji je odabir od tvrdog, dok su tijekom samog varenja svježi ekstrakti definitivno bolji od onih koji su već godinama zapakirani. Pobrinite se za svježinu vaših sastojaka. Čuvajte ih na prikladnom mjestu.

 1. Slad neka vrije najmanje sat vremena

Svaki slad neka vrije između 60 i 90 minuta, jer će na taj način hmelj odvojiti svoju gorčinu i ostale sastojke koji kvare kvalitetu piva. Taj postupak slad sterilizira prije hlađenja. Za pripremu svijetlog piva mora slad vriti oko 90 minuta.

 1. Pobrinite se za brzo hlađenje slada

Brzo smanjenje temperature onemogućuje razvoj bakterija, zato neki pivovari poslužuju ledene kupke, u koje potope posudu za varenje. Tijekom takvog postupka hlađenje nažalost još uvijek traje oko 40ak minuta, zato se isplati investirati u poseban uređaj za hlađenje, koji može veću količinu slada ohladiti već u roku od 20 minuta.

 1. Najprije probajte variti tamna piva

Zbog iznimno bogatog okusa kojeg posjeduju tamna piva, na taj ćete način lakše sakriti sitnije početničke greške koje ste napravili tijekom varenja. To je još posebno važno, budući da ćete se sve intenzivnije baviti novim hobijem.

 1. Fermentor mora biti od stakla

Unatoč tome, da se puno domaćeg piva vari u plastičnim fermentorima, morate ga što prije zamijeniti za staklenog. Stakleni fermentor omogućuje lakše čišćenje te nije porozan, a to svakako utječe na kvalitetu piva.

 1. Tijekom fermentacije podešavajte temperaturu

Tijekom varenja domaćeg piva obratite pažnju na podešavanje temperature fermentiranja. Jedna od najboljih metoda na ovom području je odabir suhog i hladnog mjesta za obavljanje postupka fermentacije. Ispred fermentora možete namjestiti i ventilator te ga zamotati u mokre ručnike. Temperaturu pratite pomoću termometra.

 1. Investirajte u opremu

Naravno da ćete svoje prve eksperimente varenja izvesti pomoću opreme koju imate na raspolaganju. No, ipak za bolji okus i kvalitetu proizvoda isplati se dugoročno investirati u dobru opremu prikladne veličine. Na početku radije odaberite veću posudu.

 1. Vodite transparentnu evidenciju

Bez obzira na zahtjevan recept kojeg slijedite, savjetujemo vam da vodite prikladnu evidenciju sastojaka, trajanja postupka te konačnog proizvoda. To će vam omogućiti praćenje i razmatranje vlastitog napretka, a postupak možete po potrebi i mijenjati. Vaše bilješke će vam uvijek pomoći, a osim toga možete i pripremati vlastite recepte koji vam najviše odgovaraju.